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2010/12/21 (Tue)



Bostonでお世話になった友人は
家にエスプレッソマシンがあって毎朝自分で淹れているコーヒー好き

彼女が界隈で一番というカフェでコーヒーを飲んだとき、
「三角形のコーヒーフィルターは日本発って知ってた?」
と聞かれた

!!知らなかった!!

帰国後 懇意にしているコーヒー豆やさんで聞いてみたら
「そうだよ。河野さんが最初。最近は海外で三角フィルターはやってるみたいだね。
N.Y.の有名コーヒー専門店でも使われてるらしいよ」

サプライズ・クリスマスプレゼントに コーノ式名門ドリッパーを送ることにした
わたしも 彼女も 木が好きだから かわいい色のドリッパーもたくさんあるけど
日本を思わせる 桜の木ウッドハンドル を選択

説明書を翻訳・・・
コーヒーの粗びきを何て言うかとか 色々勉強になった

紅茶派なんだけど 今日淹れてもらったコーヒーは本当においしくて
最近おいしいコーヒーを淹れるカフェではコーヒーを注文することも多い
それに翻訳していたら 自分でも愛情を持ってコーヒーを淹れたくなってきた・・・

自分へのクリスマスプレゼントに買っちゃおうかな・・・ どうしよう
出費が多いこの時期 そしてボーナスがでない職場・・・ うーん悩むなぁ

翻訳した説明書は 「つづきはこちら」 からどうぞ




KONO dripper meimon (meimon is Japanese = prestigious)
- For one who is fussy about coffee-

 It's very easy to use but the teqnique is some difficult.
 The tip is the love to drip a cup of coffee. Then you will gradually be able to make a good one.

1. The Quantity of boiled water and Preparation
* Water: one cup of coffee = one person 
           the required number of  the cups of water + for warming the cup and glass pot + a bit more
* Bend the paper well, make it stick together with the coffee filter, then set the requested number of coffee grounds with the measure. ( one level measure spoon per person)
* the roughness of the coffee ground: not fine grind, but medium or bit course grind
* put the hot water to the glass pot and the cups by the half quantity and warm them for 2-3 mins

2. How to Pour the boiled water
* tap the edge of the filter a little bit ( to tighten up the coffee grounds), pour the right after boiled water to the center of the grounds ~quietly and with a small amount like a thin line~ Don't take a break to pour, but keep it! Then the bubbles come up and the extraction starts. Keep in mind not to pour it in excessive quantities.
* Don't pour the water directly to the paper.

3. The course of Filtration and ... Done!
* The grounds in paper swell up with the hot water and the coffee fluid falls in drops to the pot. The mountain of swelling grounds collapse and the filtrarion continues. Don't  reboil the hot water, and make the requested quantities of coffee liquid with keeping pouring the slightly more hot water in whorl. The time from the start of pouring to the finish is around 3 mins. If you take 5-6 mins to filtrate, you can filtrate rich coffee fluid.

- the characteristic of KONO style filter-
There are some ribs only at the botom of the filter. It makes the paper stick with the top of the filter, and the coffe liquid will concentrate in the center.
It comes with a twist for the light taste of coffee; pour the hot water more and shorten the time of filtration, and for the deep taste of coffee; pour the hot water slightly and lengthen the time of filtration

PLEASE be careful of the imitations
-There are the ribs at the top of the paper as well in imitated filters. Genuine ones have the ribs only at the bottom. With the similar products, the coffee liquid leak from the side and won't concentrate in the center.
- The clerk told me that if the shape of the paper is just the same, you can use them with KONO filter. I hope you can find the cone-shaped paper in the US. If not, mail me! 

It's better not to use other brand's glass pot or filter (Hario, Melitta, or Kalita) with KONO as it is very unique. But don't be upset! All the instruments are in this box! 

Mr. KONO is the first to invent the coffee siphon in the world. His son invented the cone-shaped coffee filter. It is famous as one can make the nell-drip-like coffee with this filter. KONO drippers are used by both the professionals at cafe and the coffee lovers at home.


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しゃれおつ!
素敵なプレゼントだね(^ ^)
俺はボダムって所のコーヒープレスを使ってるよ。ブシュ~ってやるやつ。
これもなかなか美味しいコーヒーが淹れられるよ♪
中野に挽いた豆も、湯沸かし器も置いてあるから今度行く機会があれば試してみて!
美味しいコーヒーはお茶みたいに飲めるよ。
うちの店の向かいの店のバリスタはこんな気分て言ったらそれに合ったコーヒー出してくれるんだよ(^ ^)越谷にお越しの際は是非。
いわ 2010/12/22(Wed)01:31:40 編集
おお
フレンチ・プレスってことかな?
気分に合わせたコーヒーっていいなぁ

…KONO購入するか… あーどうしよう!
saya 2010/12/22(Wed)07:30:52 編集
あーいぇ
豆の良し悪しで味がよくわかるから(^ ^)
買うっきゃない!
いわ 2010/12/22(Wed)15:41:34 編集
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